Cea mai populara metoda de preparare a cafelei, in prezent, este cu ajutorul espressorului, fie cu capsule, fie espressor automat, care si rasneste cafea boabe, ocupandu-se de intregul proces de preparare al cafelei.
Cu toate acestea, inainte de a aparea aceste aparate electrocasnice pentru prepararea rapida a cafelei, adesea aceasta era pragatita intr-un ibric. Totusi, modul de preparare, reteta era diferita de la un bautor de cafea la altul, precum si de la o cultura la alta.
Drept urmare si gustul bauturii a fost diferit, in functie de modul de preparare. Dintre influentele culturale, cele care au avut cea mai puternica influenta in ceea ce priveste modul de obtinere a celei mai bune cafele sunt urmatoarele:
Metoda turceasca
Pentru pregatirea cafele in stil turcesc se foloseste cafea macinata, care poate fi cumparata direct asa sau care poate fi obtinuta prin rasnirea de cafea boabe chiar acasa, pentru o aroma mai puternica. In plus si mirosul din timpul prepararii va contribui la ritualul de preparare a acesteia.
Cafeaua macinata se adauga intr-un ibric in care s-a fiert apa cu zaharul, dupa care se lasa sa dea in clocot. Recomandat este sa se foloseasca un ibric din alama.
Metoda greceasca
Modul de preparare a cafelei dupa metoda greceasca presupune amestecarea unei linguri cu varf de cafea cu apa, intr-un ibric, care ulterior este pus pe foc. Este important insa ca acesta sa fie luat de pe foc inainte de a incepe cafeaua sa clocoteasca.
Metoda armeneasca
In schimb, metoda armeneasca presupune fierbera apei cu zahar intr-un ibric, iar cand aceasta s-a incalzit trebuie sa se adauge cafeaua – 2 lingurite pentru fiecare ceasca de cafea – si apoi se pune din nou la foc. Se mai adauga o ligurita mica de cafea inainte de a da cafeaua in clocot si se mai fierbe putin.
De asemenea, mai exista si cafeaua instat, care nu este insa la fel de aromata si intensa, dar si alte metode de preparare, cum ar fi cafeaua oparita sau cafeaua la nisip, aceasta din urma fiind specifica tot culturii turcesti.