Îngrijirea corectă a lentilelor de contact este esențială pentru a preveni iritațiile, infecțiile și alte probleme oculare. Curățate și depozitate corespunzător, lentilele de contact îți oferă o modalitate sigură și eficientă de corecție a vederii. De aceea, am pregătit pentru tine, în acest material, sfaturi utile, pe care dacă le urmezi te vei bucura de avantajele oferite de minusculele dispozitive.
Înainte de manipulare
Întotdeauna, înainte de a manipula lentilele de contact, trebuie să respecți regulile de igienă. Spălarea și uscarea mâinilor sunt pași fundamentali în prevenirea contaminării și a posibilelor complicații oculare. Un săpun blând, fără parfum sau aditivi iritanți, este indicat, deoarece aceste ingrediente pot afecta lentilele de contact sau pot inflama ochii.
Eliminarea completă a reziduurilor de săpun de pe mâini este la fel de importantă ca uscarea corespunzătoare a mâinilor, înainte de a atinge lentilele de contact. Nu în ultimul rând, trebuie să îți spunem că și spațiul în care vei manipula lentilele de contact trebuie să fie curat.
Pentru igienizarea, întreținerea și păstrarea corectă a acestor dispozitive sunt necesare soluții pentru lentile de contact. (1)
Manipularea și aplicarea lentilelor de contact
Manipularea și aplicarea corectă a lentilelor de contact este un proces esențial pentru sănătatea ochilor tăi. Un aspect important este evitarea contactului cu apa. În ciuda impresiei că apa este un element pur, aceasta poate conține microorganisme ce pot provoca infecții oculare.
Lentilele de contact trebuie luate cu vârful degetelor, niciodată cu unghia. Acest lucru ajută la prevenirea deteriorării produselor. În plus, lentilele trebuie verificate, înainte de a fi introduse în ochi, pentru a te asigura că sunt curate și că nu sunt deteriorate.
Introducerea și scoaterea lentilelor de contact de la ochi este un proces complicat la început. Cu exercițiu și răbdare vei învăța să le manipulezi corect. În plus, te poți baza pe sfaturile optometristului pentru ca totul să decurgă perfect, să beneficiezi de o vedere clară și corectă, iar sănătatea ochilor să fie menținută la cote înalte. (2)
Curățarea și depozitarea lentilelor de contact
Curățarea și depozitarea lentilelor de contact reprezintă un proces esențial în menținerea sănătății ochilor și a confortului în timpul utilizării acestora. Optometriștii recomandă folosirea unor soluții de curățare, dezinfectare și clătire, special concepute pentru a servi acestui scop. De exemplu, poți utiliza și tu soluție pentru lentile de contact Zenoptic Double Moisturizing, 60 ml, un produs potrivit pentru toate lentilele moi, inclusiv pentru cele din silicon-hidrogel.
Lentilele de contact trebuie curățate cu mare atenție pentru a preveni zgârierea lor. Pentru aceasta trebuie să folosești o mișcare ușoară, circulară, după ce ai aplicat soluția de curățare pe ambele părți ale lentilelor.
După fiecare utilizare, soluția rămasă din cutia de depozitare trebuie aruncată. Compartimentul trebuie curățat și umplut cu produs proaspăt. Această practică ajută la prevenirea acumulării de bacterii și la menținerea eficienței soluției.
Nu uita, lentilele de contact trebuie depozitate într-o cutie specială cu soluție dezinfectantă, complet imersate în lichid! (1), (2)
Înlocuire și întreținere
Fiecare producător de lentile, în funcție de tipul lor, recomandă o durată de întrebuințare diferită. Unele lentile de contact sunt destinate purtării zilnice, altele pe termen mai lung. Utilizarea lor dincolo perioada indicată poate duce la probleme de vedere și la complicații oculare.
Profită de achiziția noilor dispozitive pentru corecția problemelor de vedere pentru a comanda și soluție pentru lentile de contact Renu Multi-Purpose 360 ml + suport lentile cadou. Vei avea kitul complet de îngrijire la dispoziția ta.
În paralel cu îngrijirea corectă a lentilelor de contact, vizitele la optometrist trebuie continuate cu regularitate. În cadrul controlul optometric, specialistul poate identifica probleme oculare aflate în faza de debut, pentru care nu au fost sesizate simptome. Aceste vizite sunt un bun prilej pentru tine să discuți cu specialistul despre orice schimbări sau probleme pe care le-ai observat în legătură cu lentilele de contact. Acesta îți poate spune și când este nevoie să schimbi prescripția lentilelor de contact, ca urmare a monitorizării structurii interne a ochilor. (1)
Prin respectarea recomandărilor din acest material și prin menținerea unei igiene riguroase, poți contribui la păstrarea sănătății ochilor tăi și la prevenirea potențialelor probleme asociate cu purtarea lentilelor de contact. Dacă mai ai neclarități, consultă un optometrist și urmează indicațiile specialistului!
Surse de informare:
1. Protect Your Eyes – https://www.cdc.gov/contactlenses/protect-your-eyes.html#:~:text=Properly%20Clean%20Your%20Lenses,with%20old%20or%20used%20solution., Accesat 16.11.2023
2. How to Care for Your Contact Lenses and Eyes – https://www.webmd.com/eye-health/caring-contact-lens, Accesat 16.11.2023