Sarea celtică, menționată și sub denumirea de „sare de mare gri”, este obținută printr-un proces natural și simplu de înțeles. În esență, apa de mare este adusă în bazine de argilă, fiind lăsată să se evapore apoi sub acțiunea soarelui și a vântului. Astfel, se obțin mineralele și oligoelementele esențiale din sare, ce altfel ar fi eliminate în urma unui proces clasic de rafinare.
Sarea celtică este o nuanță gri-verzuie, determinată de prezența diferiților compuși în formula sa, prezenți în apa de mare: magneziu, potasiu, calciul etc. Gustul său este unul complex, element ce o diferențiază de alte tipuri de sare. Consumul acestui produs poate oferi o serie de beneficii. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea:
Beneficii ale consumului de sare celtică
Sarea celtică este mai puțin procesată decât alte tipuri de sare, de aceea, este mult mai bogată în magneziu, calciu și potasiu. Chiar dacă aceste minerale sunt prezente în cantități foarte mici, sarea celtică poate fi consumată pentru un aport optim de substanțe benefice organismului, obținut pe baza unei alimentații variate. În plus, textura sa brută poate oferi o notă distinctă salatelor, sau altor preparate incluse în meniul unei zile. (1)
Alături de alte surse alimentare bogate în nutrienți esențiali pentru sănătate, precum legumele, fructele, nucile, semințele sau cerealele integrale, sarea celtică are propriu rol în dieta unei persoane adulte. Mai mult decât atât, consumul responsabil de sare celtică poate ajuta la îmbunătățirea consumului mediu de apă. (1)
Hidratarea optimă este extrem de importantă pentru buna funcționare a sistemelor organice, iar persoanele care transpiră excesiv au nevoie de refacerea nivelului optim de fluide din corp, dar și de restabilirea procentului de sodiu benefic pentru sănătate. (1)
Mai mult decât atât, un consum regulat de apă cu sare celtica poate favoriza echilibrarea pH-ului. Datorită mineralelor alcaline din formula sa, prezența acestui produs în organism poate avea un rol activ în neutralizarea acidității, precum și în funcționarea optimă a sistemului digestiv. (2)
Sarea trebuie consumată, însă, responsabil. De aceea, sfatului medicului specialist este deosebit de important pentru a înțelege cum puteți integra acest produs în regimul alimentar, mai ales dacă vă confruntați cu afecțiuni renale, sau cu hipertensiune arterială.
Sare celtică vs sare de bucătărie
Ambele tipuri de sare conțin aproximativ 40% sodiu. Trebuie, însă, menționat faptul că procesele de obținere a acestor produse pot influența în mod semnificativ concentrațiile compușilor din formula lor. Cei care utilizează sare celtică sau sare de bucătărie în pregătirea meselor pot prefera un produs în detrimentul altuia, pe baza unor criterii precum: textura alimentului, intensitatea gustului sau viteza cu care se poate dizolva în apă. (1)
Sarea de bucătărie este adesea extrasă din zăcăminte subterane. În timpul procesării acestei materii prime, un procent important de compuși minerali se poate pierde. Mai mult decât atât, într-o etapă finală a procesului, anumite tipuri de sare pentru bucătărie sunt fortificate cu iod (sare iodată). În schimb, sarea celtică este obținută prin evaporarea apei din mări sau lacuri sărate. Procesul poate dura mai mult timp, în funcție de condițiile meteo din regiunea respectivă. (1)
Consumul de sare celtică: principalele contraindicații
În ciuda numeroaselor beneficii pe care le poate aduce consumul de sare celtică, există și situații în care acesta ar trebui evitat sau cel puțin moderat, din cauza excesului de sodiu la care organismul poate fi expus. Prea multă sare asimilată poate cauza creșterea tensiunii arteriale, ceea ce determină un risc mult mai crescut de boli ale inimii și accident vascular cerebral. (1)
Secundar, deși sunt rare, există cazuri în care persoanele pot avea reacții alergice la mineralele și oligoelementele prezente în sarea celtică. Simptomele pot varia de la mâncărimi și erupții cutanate până la dificultăți de respirație. În cazul unor astfel de probleme, consultul de specialitate în regim de urgență este recomandat, pentru stabilirea cauzelor.
În sfârșit, sarea celtică poate fi contraindicată pentru persoanele cu probleme renale sau diabet. Din cauza concentrației de sodiu ridicate, poate fi afectată funcționarea ambilor rinichi și ar putea crește nivelul de zahăr din sânge. Așadar, persoanele diagnosticate cu astfel de afecțiuni ar trebui să evite sau să limiteze consumul de sare celtică.
Cereți sfatul medicului specialist, pentru a integra în mod corect sarea celtică în dieta pe care o urmați, astfel încât să beneficiați de cele mai importante beneficii ale consumului acestui produs. Integrată în ponderi limitate în alimentație, asigură o mulțime de avantaje, iar utilizarea sa în prepararea alimentelor oferă gusturi și texturi diferite decât cele obișnuite.
REFERINTE:
1. Mayo Clinic. “Does Celtic Sea Salt Have Health Benefits?”. Mayo Foundation for Medical Education and Research. 5 Oct. 2023, Accesat pe 3 noiembrie 2023. https://mcpress.mayoclinic.org/nutrition-fitness/the-health-benefits-of-celtic-sea-salt/
2. Sekhar, Rajagopal V, et al. “Deficient Synthesis of Glutathione Underlies Oxidative Stress in Aging and Can Be Corrected by Dietary Cysteine and Glycine Supplementation.” The American Journal of Clinical Nutrition, U.S. National Library of Medicine, Sept. 2011. Accesat pe 3 noiembrie 2023. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155927