Din ce in ce mai multi oameni sufera astazi de tulburari de anxietate din cauza unui ritm de viata haotic, in care timpul pentru ingrijirea personala este extrem de redus.
Din pacate, indivizii se neglijeaza pe ei insisi, acordand mai multa atentie partii materiale, pentru a putea achita toate facturile. In randurile ce urmeaza sunt prezentate principalele feluri in care tulburarile se pot trata, astfel incat indivizii sa stie care sunt variantele pe care le au la indemana pentru a-si recapata echilibrul psihic si starea fizica potrivita!
Tratare prin medicatie
In functie de cat de avansate sunt tulburarile de anxietate, adolescentii si adultii pot recurge la tratamente pe baza de medicatie pentru a se face bine. De exemplu, important de stiut este ca medicamentele au rolul de reducere considerabil din simptomele anxietatii, intrucat au un rol esential in ceea ce priveste modificarea activitatii neutrotransmitatorilor de la nivelul sistemului nervos central ori periferic.
In acelasi timp, pacientii trebuie sa se astepte si la efete adverse, asa cum sunt starile de ameteala, insa trebuie sa stie ca acestea vor trece, imediat ce organismul se obisnuieste cu tratamentul administrat. Recomandat este ca medicatia sa fie intotdeauna monitorizata atent de un medic de specialitate, care este familiarizat cu tot inseamna anxietatea, formele sale si modurile in care se manifesta.
Tulburari anxietate, tratate cu ajutorul psihoterapiei cognitiv-comportamentala
Cele mai comune forme de tulburari anxietate pot fi tratate si cu ajutorul terapiei cognitiv-comportamentala. Este vorba despre un tratament cunoscut mai degraba sub denumirea de CBT si care presupune modificari considerabile in ceea ce priveste stilul de gandire, dar si felul in care oamenii actioneaza atunci cand ajung in situatii dificile si stresante.
De cele mai multe ori, indivizii anxiosi sunt extrem de vulnerabili in fata obsesiilor si a fricii de esec, motiv pentru care ajung sa simta nevoia sa se fereasca de toate lucrurile care le-ar putea indice stari confuze.
Psihoterapia cognitiv-comportamentala ajuta la corectarea factorilor ce determina aparitia simptomelor anxietatii, favorizand totodata corectarea starii de spirit a pacientilor.
Este vorba despre o metoda extrem de des utilizata pentru ca indivizii sa descopere cum sa isi controleze anxietatea prin diferite tipuri de strategii de relaxare. Adolescentii si adultii au astfel sansa de a-si transforma gandurile si emotiile intr-unele pozitive si sa se detaseze de tulburarile ce i-au marcat o anumita perioada de timp.
Psihoeducatie
Nu in ultimul rand, psihoeducatia este folosita ea drept metoda de tratare a anxietatii. Practic, pacientii primesc acces la informatii despre tulburarea de care sufera si incep astfel sa constientizeze ca vindecarea lor depinde in mare parte de felul in care privesc viata in general, dar si detaliile minore cu care trebuie sa se confrunte zi de zi.
Cu ajutorul unui specialist in domeniu, adolescentii si adultii pot face in timp pasi importanti pentru a-si recapata echilibrul psihic si pentru a se bucura din nou de o viata normala, in care temerile sa nu le fie duse la extrem. Per ansamblu, psihoeducatia reprezinta o ramura medicala relativ noua, care da roade foarte bune incepand chiar din primele sedinte!