Sunt puțini oameni în lume cărora nu le place pizza. De la începuturile sale ca un fel de mâncare popular printre săraci în Napoli din secolul al XVIII-lea, pizza a fost exportată în întreaga lume și adaptată la toate gusturile. Dacă îți place pizza, atunci de ce să nu o faci acasă?
Nu trebuie să fii un bucătar italian pentru a găsi baza perfectă și întregul proces este mult mai rapid și mai ușor decât ai putea crede. În plus, pizza de casă este aproape întotdeauna mult mai gustoasă decât pizza cumpărată de la supermarketuri sau chiar decât cea pe care o comanzi de la pizzeria preferată, care și-a petrecut aproximativ 20 de minute aburindu-se într-o cutie.
Alege un aluat de calitate
În ciuda a câte tipuri diferite de toppinguri pentru pizza sunt disponibile astăzi, adevăratul secret al unei pizza delicioase ar trebui să fie întotdeauna aluatul. De fapt, pizza tradițională napolitană era inițial acoperită doar cu roșii, usturoi și ierburi, așa cum, potrivit bucătarilor, aluatul proaspăt copt era adevăratul punct culminant și avea nevoie doar de cele mai subtile note de aromă pentru a-l completa.
Brânza nu a fost adăugată la pizza napolitană până în 1889, când regina Margherita a vizitat celebra pizzerie Da Michele din Napoli – și pentru a onora regina și steagul italian roșu, verde și alb, bucătarii au adăugat mozzarella și au numit această nouă pizza după monarhul vizitator.
Indiferent de topping-urile pe care alegi să le pui pe pizza, cel mai important lucru este să îți perfecționezi aluatul și, deși poți cumpăra aluat decent pentru pizza de la majoritatea brutăriilor, să îți faci aluatul este mai plăcut și în mod sigur mai sănătos.
Alegerea toppingurilor
Apoi este timpul pentru toppinguri. Pizza tradițională napolitană conține doar sos de roșii, busuioc și mozzarella, dar poți adăuga orice topping dorești, nu există reguli. În afară de mozzarella, brânzeturile precum ricotta, brânză de capră, provolone, feta, parmezan sau gorgonzola se pretează foarte bine la pizza.
Pentru toppingurile pe bază de legume există nenumărate opțiuni: ardei, ciuperci, dovlecei, ceapă, roșii uscate la soare, ardei iute, pesto, spanac, măsline, capere, vinete și dacă îți place, poți adăuga chiar și cele mai controversate, cum ar fi ananasul.
Dacă dorești să adaugi ierburi precum busuioc, rucola, oregano etc, te sfătuim să faci acest lucru după ce o scoți din cuptor pentru a evita arderea acestora. Garniturile populare din carne includ bacon, pepperoni, cârnați și pui.
Deși poate fi tentant să supraîncarci pizza cu toate umpluturile preferate, cel mai bine este să o păstrezi cât mai simplă. Dacă încarci pizza de casă cu prea multe topping-uri, poate dura prea mult să o gătești și se va arde pe anumite părți.
Coace pizza timp de aproximativ opt minute, asta dacă folosești cuptoare pizza profesionale. Dacă nu, în funcție de cât de fierbinte este cuptorul tău, timpul exact de coacere poate varia, așa că fii cu ochii pe ea. Odată ce blatul este crocant și auriu, scoate pizza din cuptor, feliază și savurează!